Fuktskadat golv? Så blir du av med fuktskadorna i rummet!

| |
Ventilerade golv
Fuktskador tillhör en av de vanligaste problemen en villaägare kan drabbas av. Men vad kan man egentligen göra när fuktskadorna och problemen är framme? Att få ett vattenskadat hem torrt och friskt kräver både kunskap och säkra tillvägagångssätt – men en väldränerad grund och ett ventilerande golv är en bra början för ett bekymmersfritt hus. I denna artikel kommer du kunna läsa mer om hur du åtgärdar problemen och väljer en passande lösning.

Fuktskadat hus

Vi alla känner förmodligen till någon som utsatts ut för en fuktskada. Ruskigt nog visar fakta att 80% av de skador som ett hus utsätts för, beror på fukt. Husets konstruktion är ofta orsaken till att problemen skapas och det blir allt viktigare att ta till rätt byggmetoder och hitta nya funktionsmässiga lösningar tillsammans med nya bättre byggnadsmaterial. Betonggrund är en av de mest problematiska sätten att bygga sitt hus på. 

Hur uppstår en fuktskada?

Fuktskador kan uppstå på många olika sätt, det kan vara för att ett rör spricker, eller att tätskiktet i våtrummet inte klarar av den höga mängden av vatten. Förutom konkreta vattenskador, kan man även drabbas av fuktskador som skapas när fukt kommit i kontakt med det organiska materialet i jorden. Dessa skador drabbar byggnader som inte klarar av det naturliga trycket av fukt, det kan vara allt från regnvatten till kondens från dusch och matlagning.

Är fukt farligt?

Fukten i sig är inte skadlig, närmare bestämt helt ofarlig – men att ignorera fukt och inte åtgärda problemet kan absolut bli ett stort och farligt bekymmer. När fukt kommer i kontakt med de organiska materialen, orsakar se ofta stora problem. Har man inte ett kapillärbrytande skikt under sin betongplatta, så kommer den suga åt sig mycket fukt. Har man dessutom inte tillräckligt bra dränering, drar fukten på sig stora problem. Som vi nämnt tidigare så är fukten i sig inte farlig, det är när den blir instängd som problemen skapas. 

Hus på betongplatta är värst

Ska du köpa hus, eller kanske äger du redan ett hus med betongplatta? Då bör du vara extra uppmärksam, hus som är grundlagda med betongplatta på mark leder ofta till problem med fukt och mögel. Även hus med krypgrund eller torpargrund med inredd källare har bekymmer med ventilationen. Nio av tio hus som byggdes på betongplatta under 70-talet har förmodligen någon bildning av fukt i husets struktur. 

Tecken på ett sjukt hus

Känner du att det luktar konstigt i huset varje gång du stiger in? Att det till o med har börjat sätta sig i kläderna och möblerna? Ja då kan det vara så att ditt hus har drabbats av en fuktskada. Andra tecken kan även vara att det bildas kondens på fönsterrutornas insida, att du ser tydliga fuktfläckar, mögel i trämaterial eller att du får färgförändringar på puts- och stenmaterial. 

Men mögelskador behöver inte alltid vara synligt för ögat. Det är väldigt vanligt att vara känslig mot de ämnen som fukten leder till. Symtomen kan bland annat vara att du har irriterande och rinnande ögon, känner konstant trötthet, känner av allergier, eller att du får irriterade slemhinnor som också kan leda till sömnsvårigheter. 

Ett fuktskadat hus kan orsaka stora hälsoproblem, men som tur är så går det att göra något åt det.

Hur kan man förhindra fuktskador?

Börja med att kontrollera byggnadens ritningar, inspektera husets mest fuktkritiska utrymmen regelbundet och var uppmärksam på förändringar i eller utanpå huset. Har du krypgrund eller källare? Städa den med jämna mellanrum och låt inte onödigt skräp ligga framme som täcker ytorna. Det är viktigt att hålla dessa utrymmen torra och rena!

Kontrollera så att husets allmänventilation har både till- och frånluft, och speciellt att även badrum och tvättstuga har en väl fungerande frånluftsventilation. Börjar du däremot känna någon konstig doft, så är det dags att kontakta hjälp som kan hjälpa dig att lokalisera problemet innan det blir värre. 

Hur åtgärdar man fuktproblem?

Ofta är golvkonstruktionen byggd ovanpå en betonggrund där fukt tränger sig in i källaren och skapar problem. Den bästa lösningen som vi rekommenderar är att mekaniskt frånluftsventilera konstruktionen. Ventilerande golv skapar ett utrymme mellan betongunderlaget och reglarna och transporterar bort fukten. Lösningen kan också leda bort den fukt och lukt som förorenar inomhusluften. SubFloors ventilerade golv påverkar inte heller det estetiska utseendet och kan levereras från 15 mm överkant regel.

Genom att välja ett mekaniskt ventilerat golv behöver du inte vänta på att saneringen och att fukten ska vara helt borta. SubFloors lösning torkar upp din bottenplan, även efter att du lagt på det nya golvet. Samma ventilerande lösning går även att använda vid problem med höga halter av radon, också när det gäller fuktskadade källarväggar.

Med vår gedigna erfarenhet och kunskap inom ventilerande avfuktning, hjälper vi dig gärna i de fall där du råkat ut för en vatten- eller fuktskada. Välkommen att kontakta oss!