SubFloors ljudskola – del 3

SubFloor Ljudskola

Tips & lösningar

Varje projekt bjuder på sina egna utmaningar med olika förhållanden och förutsättningar. Här har vi samlat några konkreta tips på lösningar. Vi på Prästängen Byggsystem finns alltid till hands när du behöver vägledning för att hitta lösningar som passar just ditt projekt och dina behov.

Ljudisolera enskilda rum

Sovrum och tvättstugor i lägenheter, samtalsrum och tekniska utrymmen – ibland finns behov av att ljudisolera rum eller utrymmen i ett flerfamiljshus eller en kontorsbyggnad. Ofta räcker det med att kapa golvskivan under mellanväggen för att hindra ljud att sprida sig. Observera dock att båda sidor av golvskivan behöver ligga på regeln. Behövs komplettering kan detta göras med dubbel regel.

När det inte räcker med denna enklare lösning, till exempel om kraven på ljudisolering ligger över R’w44 dB, väljer du istället en lösning där mellanväggen placeras över dubbla ramreglar. Avståndet mellan reglarna ska då vara fritt så att sågklingan lätt kommer igenom. Genom att placera isolering i form av mineralull under slitsen blir ljudisoleringen ännu mer effektfull.

Om dina krav på ljudisolering av enskilda rum är högre än vad dessa metoder erbjuder, placeras och tätas mellanväggen direkt mot bjälklaget.

Mer om akustik

Detta är tredje och sista delen av vår ljudskola. I första delen pratar vi om golvkonstruktion för tystare hus och i andra delen om hur ljud sprider sig.

Mer om SubFloors akustikgolv

Prästängen Byggsystem har även andra lösningar för ljudgolv när man vill ha ett lågbyggande golv. Läs mer om Decibel Concept här.