Villa och radhus

Många av de hus som uppfördes på 1960-, 70- och 80-talen byggdes med metoder som i efterhand har visat sig fungera mindre bra, särskilt när det handlar om hus med källare eller med oisolerad betongplatta på mark. Att dåtidens oljepannor nu i de flesta fall har bytts ut mot fjärrvärme eller värmepumpar medför också att det inte längre finns någon varm murstock som driver ut fukten och får fart på självdraget.

Frånvaron av isolering av markplattan ger en naturlig fuktvandring, samtidigt som man i många fall valde att sätta träreglar direkt i den våta betongen för att skapa ett plant underlag för övergolven. Reglarna ruttnar med tiden, och i den fuktiga miljön trivs mögel och andra organismer som ger en unken lukt och ohälsosamma miljöer. Markradon är ytterligare ett problem som många hus fortfarande lider av, trots stora saneringsinsatser de senaste decennierna. 

Eftersom problem ofta uppstår stegvis är det många som vänjer sig vid lukterna och inte funderar så mycket på det – inte förrän det blir dags att skapa ett extra arbetsrum, sovrum eller hobbyrum i källaren, och framförallt i samband med försäljning. En besiktning avslöjar obönhörligt fuktrelaterade problem och ger köparen trumf på hand i en prisförhandling.

Lös fuktrelaterade problem med uppreglade ventilationsgolv från SubFloor.

Lösningen heter kort och gott uppreglade ventilationsgolv från SubFloor. Vi börjar med att fräsa bort ruttna reglar – mer än så behöver inte göras, eftersom vårt monteringssystem med skruvar gör att underlagets jämnhet inte spelar någon roll. Resultatet blir ett golv helt i våg, med en ventilerande luftspalt under. En fläkt skapar undertryck som torkar ut samtidigt som eventuell markradon och lukter ventileras bort. Har huset enbart självdragsventilation – som var vanligt under de aktuella åren – blir även luftgenomströmningen i hela huset bättre.

Den energisnåla fläkten – med effektbehov som en mindre lampa – bidrar alltså till ett betydligt behagligare och hälsosammare inomhusklimat. Den värme som ventileras ut kan vara mindre än en tredjedel jämfört med förlusterna i ett modernt hus med mekanisk ventilation. Utan golvventilation kommer problemen tillbaka – frågan är bara hur snart.

Bygghöjden på ditt SubFloorgolv kan vara så låg som 15 millimeter utan att kompromissa med den uttorkande förmågan – det är ofta mindre än den befintliga bygghöjden. Med olika långa justerskruvar blir det lätt att till exempel få till samma golvhöjd i en hel källarvåning, även om grunden är gjuten i olika nivåer. Maximal bygghöjd är hela 414 mm. Luftspalten som bildas kan, beroende på höjden, förutom till ventilation även utnyttjas till el- och vvs-installationer som blir enkla att komma åt i framtiden.

Fördelar med SubFloor i villa och radhus

  • En ventilerande luftspalt under golvet förebygger fuktrelaterade problem
  • Kan monteras på ojämnt underlag
  • Flexibel bygghöjd – 15 mm till 414 mm
  • Luftspalten kan även användas till el- och vvs-installationer

Intresserad? Kontakta oss!

Vi svarar gärna på dina frågor eller hjälper dig med teknisk support. Ring 0500-46 98 60 eller använd formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan. Fler uppgifter och kontaktpersoner hittar du på kontakta oss.

Återförsäljare

Privatpersoner och byggserviceföretag köper enklast våra produkter genom våra återförsäöjare. Hitta återförsäljare.

(Obligatoriskt)” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.