Flerbostadshus

I äldre flerbostadshus finns ofta samma problem som i villor och radhus, när vi talar om oisolerade källarvåningar. Finns det ingen isolering kan fukten vandra fritt och med tiden skapa problem med fuktskador, mögelangrepp och dålig lukt. Även här finns fortfarande problem med markradon på sina håll, även om de flesta flerbostadshus har radonsanerats vid det här laget. 

Lösningen på fuktproblemen är uppreglade ventilationsgolv från SubFloor, där underlagets höjdvariationer saknar betydelse. Den smarta monteringen med ställbara skruvar ger ett golv som är helt i våg, med en luftspalt under som kan ventileras med undertryck med hjälp av en energisnål fläkt. Fläkten är en billig försäkring mot framtida nya problem – utan golvventilation kommer fukten så småningom tillbaka. 

Ventilationsgolv kan också förkorta renoveringstiden efter en vattenskada, eftersom det inte krävs att en byggfläkt först torkar ut under en eller flera veckor – det löser ventilationsgolvet steg för steg efter att hyresgästerna flyttat tillbaka.

Lös fuktrelaterade problem med uppreglade ventilationsgolv från SubFloor.

Ett SubFloorgolv bygger mellan 15 och 414 mm, och kan därför lätt anpassas så att olika källarutrymmen hamnar på samma nivå oavsett hur underlaget ser ut. I luftspalten under golvet kan till exempel el, vatten och ventilationsutrustning installeras, som sedan blir lätt åtkomliga genom att bara lyfta på delar av golvets ytskikt. 

Vid nybyggnation – men även vid mer omfattande renoveringar – blir det ofta aktuellt med SubFloors akustikgolv, som kan fås anpassade till regelverkets olika ljudklasser. Många miljonprogramshus har golv som jämnades av med sand, som med tiden flyttar sig och tappar sin ljuddämpande förmåga. Ett akustikgolv med våra speciella dämpfötter i polyamid och TPE återställer den ursprungliga funktionen med betydligt förbättrad stegljuddämpning. 

En annan vanlig tillämpning är vid inredning av vindsvåningar. Särskilt i storstäderna är denna typ av ombyggnationer oftast en mycket lönsam affär, men utmaningarna är många. En begränsad takhöjd kräver till exempel ett lågbyggt golv – krav som vi är vana att lösa. 

SubFloors akustikgolv förbättrar stegljuddämpningen som annars kan vara ett problem i ett flerbostadshus.

De lagstadgade ljudkraven speglar inte heller alltid den komfort som potentiella hyresgäster eller bostadsrättsköpare söker, vare sig vid renoveringar eller i nybyggnation. Många är idag beredda att betala lite mer för en god ljudkomfort i bostaden, vilket blir lätt att åstadkomma mer våra akustikgolv. Där en uppklassning annars skulle kräva en övergång från 200 mm till 300 mm bjälklag, räcker istället 200 mm om vårt ljuddämpande system används. Det blir extra viktigt när man bygger på höjden i trä, där varje kilo sparad vikt – som i sig ljudisolerar – spelar stor roll för konstruktionens hållfasthet.

I nyproduktion är prefabricerade betongbjälklag vanligt förekommande, med grovgjutna ytor som jämnas av med flytspackel – som i sig tillför fukt. Med SubFloors akustikgolv behövs ingen sådan avjämning, det tar de justerbara regelskruvarna hand om snabbt och effektivt. På köpet fås ett praktiskt installationsutrymme under golvet.

Färdiga badrumsmoduler ställs numera också ofta direkt på bjälklaget. Med ett uppreglat SubFloorgolv blir det lätt att få golven i övriga rum i samma nivå som golvet i badrummet.

Fördelar med SubFloor i flerbostadshus

  • En ventilerande luftspalt under golvet förebygger fuktrelaterade problem
  • Kan monteras på ojämnt underlag i ex. en källare
  • Flexibel bygghöjd, från 15 mm till 414 mm
  • Luftspalten kan även användas till el- och vvs-installationer
  • Ett akustikgolv förbättrar stegljuddämpningen

Intresserad? Kontakta oss!

Vi svarar gärna på dina frågor eller hjälper dig med teknisk support. Ring 0500-46 98 60 eller använd formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan. Fler uppgifter och kontaktpersoner hittar du på kontakta oss.

Återförsäljare

Privatpersoner och byggserviceföretag köper enklast våra produkter genom våra återförsäöjare. Hitta återförsäljare.

(Obligatoriskt)” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.